Column: Aanvaring dreigt met Beemsterboer

De PvdA-fractie dreigt in conflict te komen met wethouder Jelle Beemsterboer. Het gaat om het appartementencomplex dat verrijst aan het Jozef Israëlpark in Schagen. Slechts negen appartementen gaan door voor betaalbare woningen. Veel te weinig vindt de PvdA en ook niet volgens afspraak. De PvdA zit in de coalitie met het CDA en JESS met als basis het collegeprogramma ,dat de drie partijen hebben ondertekend. Hierin staat dat 40% van nieuwbouwwoningen betaalbare woningen (lees: sociaal) moeten zijn.

Deze afspraak komt Beemsterboer voor dit project niet na. Hierover zou hij met de raad hebben gecommuniceerd. Hij zou hebben gezegd dat sociale bouw niet passend is voor dit project. Maar de PvdA kan zich niet dit niet herinneren. Het is in ieder geval niet terug te vinden in de projectopdracht, aldus de sociaal democraten.

Het kan zijn dat de wethouder een memo heeft gestuurd aan de raad of anderszins de raad op de hoogte gesteld, maar hiervan is niets te terug te vinden. De PvdA kan zich niet herinneren dat de wethouder de gemeenteraad heeft gevraagd het beleid aan te passen. Het maakt verschil of je een memo de wereld instuurt of een voorstel doet aan de gemeenteraad.

Op vragen van de PvdA stelt de wethouder dat hij in februari 2019 de projectopdracht ter kennisneming naar de raad heeft gestuurd. Daarin staat de redenering waarom hij afwijkt van de afspraak. Eén: in de buurt van de Jozef Israëlstraat hebben we de nodige sociale huurwoningen laten bouwen. Lees: geen 40%, maar 100%. Hij doelt op de sociale woningbouw aan de Beethovenlaan en het Regioplein. Twee: het is nu de beurt aan mensen die dure appartementen zoeken. Drie: het levert de gemeente geld op om hiermee sociale woningen te kunnen realiseren. Dit standpunt is nogmaals herhaald in een memo aan de raad van 27 januari 2021.

Waarom heeft de PvdA toen niet aan de bel getrokken? Er is niets mis met het bouwen van dure appartementen, dus is het niet nodig om de rode vlag te hijsen. Dit wordt anders als duidelijk wordt dat de 40% norm bij dit project terzijde is geschoven door de wethouder met ook een flinterdunne motivering: we hebben het geld nodig om sociale woningen mogelijk te maken.

Beetje vreemd is deze uitspraak wel omdat de gemeente op bijna alle woningbouwprojecten winstnemingen boekt of heeft geboekt op de grondverkoop: Callantsoog Denneweg, Regioplein Schagen, Warmenhuizen centrum fase 2, ’t Zand-Noord, Beethovenlaan. Sla de jaarrekening er maar op na. De wethouder doet wel erg zielig.

Ook de redenering dat er in de buurt van de Jozef Israëlstraat de nodige sociale huurwoningen zijn gebouwd snijdt geen hout. Het bouwen van betaalbare woningen is speerpunt van gemeentelijk beleid. De reden is dat de woningnood het ergst wordt gevoeld bij mensen met een laag inkomen. Zij zijn volstrekt afhankelijk van sociale woningbouw en dus van de overheid. Faciliteiten als startershypotheek, nul procent overdrachtsbelasting en fiscale renteaftrek zijn aan hen niet besteed.  

Voor de PvdA is er dus alle reden om aan de bel te trekken. Echter voor het Jozef Israëlpark is dit te laat. De kwestie is een politieke geworden: doet wethouder Beemsterboer genoeg voor woningzoekenden met een kleine beurs? 

Eugeen Hoekstra

 

 

Door: .
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *